Sunday, January 5, 2014

za nosoroga - penji se na drvo ili zig / zag, za medvjeda - huddle, a od slona bjez glavom bez obzira...

Jos onaj dan kad smo isle konjima imale 1 blagi bliski susret sa drugom vrstom.. Bivolom koji stao nasred puta, fiksirao pogled u nas i konje i frktao.. Dovoljno zastrasujuce da Andja rekla.. Idem ja dolje.. i pobjegla s konja.. No.. ti bivoli se jedu i to su domace zivotinje pa je jaca od njega bila baba sa stapom koja ga potjerala s puta...
A mi u potragu za jos zivotinja..U selu smo Sauraha, pored Chitwan nacionalnog parka i na jugu Nepala, blizu granice s Indijom..
Spavamo na jako lijepom  i jeftinom mjestu, gdje se mali koji nas doveo jeepom raspametio kad je cuo da smo iz Hrvatske, on naime zna Stipu Bozica.. Jeli oni skupa 100 puta, otkad je ovaj popeo Everest. A njegov brati bio u Bosni za rata, s UN-on, pa prica hrvatski.. Pa zvao brata na telefon i onda sam malo pricala hrvatski s nepalcem :)
Zgodno je to bilo, posto ovdje zaista nitko nema pojima gdje je Lijepa Nasa, ni blizu, pa svaki razgovor izgleda: "Ooo.. Kroesa.. Near Russia?"..."No".. "North Europe.. Speak Russian Kroesia?"
Nepalski engleski je isto jedan zanimljiv jezik koji treba posebno uciti.. POkusale smo saznati u Pokhari sto rade s mrtvima, jel ih isto pale  ili kako..
Pa uglavnom:
MI: In POkhara, when somebody dies...
ON (vozac broda): Yes, they go Kathmandu..
MI: No, when somebody hear dies..
ON: Yes, they go visit...
MI: But here i Pokhara..
ON: NO! Kathmandu!
MI: pauza... ispocetka.. So, for exapmle.. I live in Pokhara and i die.. what happens, you burn, barry..
ON: Sometimes they go visit Pokhara

MI: How old are you?
ON: Sometimes, maybe 29

Nego... iako ovdje na jugu nije bolji engleski, jos je toplije i opet neki novi prekrasan svijet.. Uzele smo si turu po  nac parku.. Voznja kanuom i onda setnja djunglom. s vodicem naravno.

Setnje djunglm ovdje su cesta ponuda, no i Lonely planet daje par savjeta prije, isto kao sto je dao i nas vodic i kao sto kaze naslov.. Ako vidimo dakle nosoroga kojih ima puno.. potrazimo pogledom najblize veliko drvo, da bjezimo ako krene prema nama. Ako nema drva, onda cemo bjezat zig zag, pa se on mozda spotakne jer ima kratke noge. I corav je pa cemo ga zbunit. Ili se sakrijemo iza drveta, al onda ce nas trazit mozda okolo pa je to plan C. E dalje.. za medu.. druga prica.. Skupimo se svi (nas 2 i 2 vodica) u malu grupicu, huddle huddle.. i onda on lupa stapom da medo ode.. Tigar, samo se ukipimo i pogledom se tjeramo, a divlji slon - bjez u grmlje glavom bez obzira..

Malo smo se utjesila kad smo, cekajuci da nas pokupi kanu da krenemo prvo niz rijeku, vidjele ogromngo krokodila preko rijeke i neku strankinju koja veselo pita " Is he dead??" Pa smo zakljucile da valjda ipak takvi prvi poginu..

A setnjica kroz djunglu izgledala ovako... Malo uzbudljivo, jako lijepo, i jako travnato..



I imali srece, pa nako n10ak minuta setnje.. tadaaam:



Nije bas svejedno.. trce 40-50 km/h.. Pa kad te pogleda iz daljine.. Sad, tu je bila fora, oni su coravi pa nas ne vide, cuju zvukove, ali ne kuze odalke dolaze,  a imaju super njuh, no vjetar puhao od njega prema nama pa nas nije mogao osjetiti. I tako se naslikavali s nosorogom koji nije ni znao da smo tu.. Uzbudljivo.. No ne kao pred kraj setnje kada je pored nas u grmu nesto zasustalo.. Opet nosorog.. ovaj put puno blize.. Ja vec pogledala vodica i pitala koji je plan za akciju, pa pokazujem drvo - jel na to da se penjemo.. a on pokazao sumu i objavio da je plan zig zag u slucaju opasnosti.. aaaaa... to je bio taj fear moment of the day.. no nosorog je ipak odlucio na drugu stranu, a mi sretno stigli kuci...


I tak.. prekrasno je.. pa se najeli zasluzeno, a dodatak veselju bila neka Nepalka, turist.. koja se zapikirala i gleda nas gleda.. s nekim drustvom bila. I nikako shvatit sta hoce, ali kako je gledala u fotic mislile smo da hoce da ju slikamo s njenim foticem s ekipom. A ona napokon pridje pa moli pivu da joj posudim da se slika s njom.. I sreca veselje tu nastaje kako se mlada nepalka namjesta u poze kao neka alkoholicarka dok ju mladi nepalac naslikava.. Pa posudila bocu, pa kriglu, pa grabi cigaretu, sve samo za pozu.. show program..



Sutra zadnji dan u Nepalu, preksutra u Indiju.. Ovdje su ujutro cuje rikanje slonova umjesto pijetlova,  a i nama u planu jutarnja setnjica, mozda pomognemo oprat nekog slona i popodne na slonovim ledjima u potragu za bengalskim tigrom.. Puse svima!




No comments:

Post a Comment