Wednesday, January 1, 2014

money makes the world go round..

Zapele smo u Pokhari... mjestu na najvecem Nepalskom jezeru.. I da, tu smo preko dana u kratkim rukavima .. I bile jedan cijeli dan u japankama.. samo da se zna.. spustamo nadmorske visine.

Pa Sretna svima Nova Godina.. I kratko report s jezera..

Pokhara je mjesto za zapeti.. i zaboraviti malo na vrijeme. Bas neka luda opustena vibra, ima turista, ima domacih, cijelo vrijeme neka vreva, a opet sve uokolo neka mjesta za chillanje. Ovo je mjesto gdje stalno nabasavamo na neke od onih cudaka (ne azijata, nego vrlo svijetle puti) koji valjda zive putujuci na relaciji Nepal Indija, imaju 1 set odjece koji nose cijelo vrijeme i tak.. imaju neku svoju vibru..
Tako nam je prvi dan uletila na cesti zenskica i prosaptala "I cut hair".. Kao da drogu prodaje, no ona se malo reklamira da bi frizirala, valjda stedi za Indiju. Neka muljatorica, visi po lokalnim birtijama i valjda ugovara poslove.. tipa dijeli letke za Novu Godinu i slicno..
Smjestili smo se u nekom super guesthousu koji je nesto najcisce gdje smo dosad spavali. A susjed nam je visoki simpaticni cupavi Harrod iz Harry Pottera, koji je jucer cijeli dan nesto pilio u  sobi, radi neki instrument od celika.. vrlo njeznog zvuka, a izgleda kao lonac. I tako, na pitanje odakle je odgovara "from Motherland".. tako da smo zemljaci biti ce. No jako je drag, Andju bolila glava pa nam dao neko ayurvedic ulje od kojeg odmah proslo, a danas i same otisle potraziti tu ayurvedic ljekarnu i nakupovale ulja raznih..

U Pokhari je inace street festival, sto pojcava veselje, sve je krcato standova s hranom, sve se nesto pece i slavi.. Ima i pokoja parada i ulicna predstavica.. tipa.. na cd-u se vrti zvuk koji kao da je snimljen s neke nepalske sapunice,  a onda zenskice na pozornici to glume kao da iz njihovih usta dolazi.. Vrlo :)

Staru Godinu provele uz lokalni live music band, decki su super bili.. smijesni kao pojave, ali dobro svirali.
I danas bile do Tibetanskog refugee kampa bicklima nekih 8 km odavde.. Super voznja, super iskustvo smrtonosne voznje u njihovm prometu , a prisustvovale i budistickom pajungu iliti nesto kao molitva.. u hramu.
OkoPokhare ima dosta tih Tibetanskih kampova gdje su se smjestili odbjegli Tibetanci pa je dobro mjesto za iskusiti malo njihove atmosfere.. Bar sto je ostalo od nje, jer - money maks the world go round, u svijetu u kojem smo mi bijelci lovine.. Pa se sve okrece oko ponude nama i prodaje prodaje prodaje.. Nikom vise nije jasno zasto bi ti dosao negdje nesto pogledati ili dozivjeti, razledati.. kad svugdje ima toliko toga za kupiti..

Ono sto ovdje ipak iskoristavamo od te turisticke industrije je .. HRANAAAA.. pa jeli jucer kod Arapa, danas Kineza a sutra cemo Japanca.. i onda Koreanca.. Restorani su na svakom koraku, pa se moze za ovdasnje pojmocve skuplje, ali za nase vrlo jeftino stvarno dobro pojesti raznih i raznolikih kuhinja..

I tako.. usporile smo tempo, tesko je ovdje juriti.. cekamo Himalayu da se pokaze u cijelosti.. Iza sitnih brezuljaka oko Pokhare protezu se ledenjaci u vrlo dugom pojasu, no iako su dani suncani, svako toliko na tim visinama neki oblacici skrivaju planinu pa nikako da se cijela pokaze.. A mogu se rentati brodici pa  po jezeru plutati i gledati kako se Himalaya odrazava u jezeru.. Pa eto, cekamo dan bez ijednog oblaka :)
Sutra cemo jos malo upijati blagodati prirode ovdje ukolo pa se javim opet s kojom slikom..

A ja definitivno opet skupljam nova iskustva,  od kojih isticem da sam uspjela voziti bicikl kojem se stanga od volana mice gore dolje i lijevo desno oko jednog serafa - i to po rupama i grbama.. i da sam uspjela upasti u blato pored jezera ... da ne bi mi slucajno jedine tenisice bile ciste..

Puse svima i nek nam je svima onakva kakvu zelimo 2014.-ta :)


1 comment:

  1. super! piši i dalje, sve čitam :)
    pusa ti leti iz južinastog zagreba *:)

    ReplyDelete