Saturday, December 28, 2013

Zivot na krovovima


Evo ga...

Smrznuli su mi se prstici pa nisam mogla pisati blog :)
Uglavnom, nije nam vruce.. pa ne morate biti zavidni na tome.. Iako, u jednom trenu u jednom gradu smo obukle japanke na 15 minuta i to je bilo bas lijepo..

No u kratkim crticama od pocetka.. U Istanbulu nam prvo kasnio avion 5 sati!!! pa provele sto sati na aerodromu cekajuci i jeduci rahat lokum iz dutz free shopa.. Andja je bila potaknuta mojom proslogodisnjom pricom iz Kenije, kad smo Tiana i ja dobile jako puno novaca jer nam je let bio prebacen, pa se sva razveselila u nadi da ce biti nekih para, a ovaj put nam dali samo chicken menu u burger kingu.. Cak ni hamburger nam nisu dali..

A Nepal... Vec iz aviona vide se rizne terasice i polja.. Kathmandu je u dolini i tu smo bile do prije par dana.. Kathmandu je prasnjavi kaos.. Promet je ludnica i najveca opasnost, jer se u uskoj prasnjavoj ulici voze kao da ima 5 traka.. Ali u tom kaosu svako toliko izviri neka fascinantna prastara gradjevina.. Nepalci su uglavnom Hindusi ili Budisti, pa biramo izmedju hindu hramova i svetista i Budistickih fascinantnih stupa.. Obisli smo dosad Bodnath, Bhaktapur i Khatmandu... Necu i hopisivati, tko je znatizeljan neka googla..
Nego prakticni detalji..
Nepalci su divni.. Zbilja divni, ljubazni, prilaze cak i kad nemaju osobni interes u tome..
Cijene - smijesne, spavanje za 2 osobe 15-40 kuna, prosjecan obrok 10-15 kn, u manjim mjstia i ispod 10.. a standoa koji zovu na shopping je bezbroj, tako da je lako upasti u shopping zgroznicu. Cijenkanje obavezno, i to za ogromne postotke tyreba spustati. Andja - nije normalna - ulazi u ducane, pa prvo sve ispretura i pregleda, onda spusti cijenu za 80%, pa kad joj ne daju lijepo pozdravi i ode van i onda ovi trce za njom i pristaju na sve.. Ucim :)
Najdraze mi je bilo kad je kupovala tbetanske zdjele za masazu, a vlasnici za demonstraciju meni nabijali te zdjele na glavu i lupali mi po glavi da pokazu kako vibrira.. Pa dobila par puta zdjelom u celo i sad imam traume, al glavno da si je Andjica isprobala...

Hrana.. negdje ima svasta za birati, a negdje bas i ne.. Tipican nepalski obrok moze se naruciti u setu a sastoji se od rize i onda nekih turbo zacinjenih umaka.. Fino za probati, boli glava za svaki dan.. I generalno je sve jako zacinjeno.. sto se odrazava i na probavu.. Ja nocas imala vatrenu noc .. na sve streane :)

A inace.. ima nesto jako sarmantno u hodanju u vunenim jaknicama, sa stalnim pogledom na razne ogranke Himalaje, vrucim masala cajevima, vrucoj limunadi, chili juhama, suncanim danima i hladnim nocima, dekicama.. Nisu tropi, ali ima svoje cari :)
A najsarmantnije bude oko podneva, kad zasija sunce i onda se svi popnu na krovove, pa tamo jedu, peru se, gusteraju na suncu.. Vecina restorana je rooftop i cijeli novi svijet na tim krovovima..

Prekjucer stigle u Bandipur, malo selo, predivno, spavamo kod nekih ljudi doma (obicaj je ovdje ljudima da rentaju sobe), a kuca nam je stara 95 godina,. I gradjena je od drveta i gline, blata, slame.. Za 15 kn noc - obje
I tu se bavimo sitnim trekking setnjama (na suncu, ne ledenjaku).. Brda su fascinantna sa svojim oblicima, a Himalaja uvijek iza kao kulisa, kao da nije stvarna.. Jucer isle u selo Ramkot, najnerazvijenije selo na ovim prostorima , 2 sata setnjice po brdima i dolinama udaljeno..

Pa nastavljam blog sa par slikica.. Svima sve najbolje, a mi sutra krecemo za Pokharu.. I tamo ima jezero i kazu da je toplije.. puno.. aha :)

PUSE I POZDRAVI.. IZ OBLAKA...
No comments:

Post a Comment